Verslag vorige activiteit

Vierde succesrijke dialectenquiz

 

Op vrijdag 10 maart werd in de Alveringemse zaal De Kwelle, voor de 4de keer op rij, samengekomen door dialectvrienden, van allerlei pluimage, voor de jaarlijkse dialectenquiz, tussen een dertigtal ploegen, bemand door zowel ‘jeugdigen’ als door ‘ouden van dagen’.

 

Schoorvoetend en met of zonder ambities, melden de ploegen zich aan bij Herman Keirsebilck, die als voortrekker van de werkgroep, met zijn medewerkers, deze dialectenquiz op voorbeeldige wijze in mekaar  had gestoken.

 

Het werd een spannende strijd tussen de samengestelde ploegen, waarvan er enkele konden terugvallen op een stuk ervaring, opgedaan tijdens vorige dialectenquizzen.

De “olweeters” brachten op ludieke wijze de nodige ambiance met diverse gefantaseerde betekenissen van dialectwoorden en -uitdrukkingen.

 

De 1ste prijs (niet-DBdK) werd in de wacht gesleept door de ploeg Gaby (Gaby Debackere, Michel Deschryver, Georges Deconinck en Ann Deconinck) 60 punten op 66.

De 2de prijs werd behaald door Tuin(h)ier Veurne  (leden van DBdK) 58 punten op 66.

De 3de prijs - prijs voor de jongeren - was voor de ploeg van Maarten Keirsebilck (Koart Inc.) met 51 punten.

De 4de prijs viel te beurt aan Kleeën Prieziege uit Alveringem, de 5de prijs aan CD&V Alveringem en de 6de prijs aan De Dunetrotters uit Veurne.

 

Iedere ploeg was sportief ingesteld en verliet de ‘arena’ met een tevreden gevoel en een vastberadenheid om volgend jaar opnieuw deel te nemen aan de vijfde dialectenquiz.

Eric Niville

 

 

Het jaarlijks ledenfeest

 

Op zondag 26 maart kwam het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe samen in Salons De Lelie voor hun elfde jaarfeest.  Onder het motto ‘gin mèèns kut er verstandieg zien mit e leege maage’ werden de leden door de raad van bestuur uitgenodigd voor het gezellig samenzijn met lekker eten en drinken.  Verrassing bij veel genodigden bij aankomst: in plaats van de champagne ‘Blanc de Blanc Brut’ werden ze verrast met een biertje van de Struise Brouwers uit Oostvleteren.  Natuurlijk kregen de gasten die een glaasje fruitsap of Blanc de Blanc wensten dat wel.  Drie culinaire hapjes vergezelden het aperitief. Oei, de dame die naast me aperitiefde was allergisch voor visbereidingen, dus liet zij twee hapjes passeren.  Aan mijn andere zijde zat een gemiengeld koppel, ’t is te zeggen een paar uit Vlaams-Brabant waarvan de dame afkomstig was uit het Brusselse en de man weggehaald was uit Izenberge.  Zij sprak Nederlands maar verstond elk woord bachtn de kuupes.  Om maar te zeggen dat het niet allemaal streekgenoten waren die mee vierden.  

 

De mosselsoep werd daarna aan tafel geserveerd.  De vrouw met de allergie voor vis en schaaldieren kreeg een groentensoepje voorgeschoteld.  Voorzitter Raf kwam een paar keer een woordje placeren, onder andere om de bard Dirk Pauwels aan te kondigen met zijn gedichtjes, die hij op muziek van bestaande evergreens heeft gezet voor een concert van het Veurns Vocaal Ensemble. 

 

Na het lekkere varkenshaasje met de groentenkrans en de sjalotpatatjes mocht toneelspeler Freddy Capoen een paar vertelseltjes doen waarin hij verdomd veel lokale woorden en gezegden verwerkt had.  Vijf minuutjes vertellen maar zeker een paar uurtjes voorbereidingswerk van Freddy.  Plots werd het duidelijk waarom wij zo struis geaperitiefd hadden want de Struise Brouwers werden naar het podium geroepen om gehuldigd te worden als vertegenwoordigers van onze streek en ons dialect  Ze kregen van het genootschap een diploma, zeg maar een oorkonde en een beeldje.  En toen werd de groepsfoto getrokken met van links naar rechts Daniël Pauwels, Wilfried Delanghe, Freddy Capoen, brouwer Carlo Grootaert, Leslie Verpoorte, brouwer Dion Vandeweghe, voorzitter Raf Sonneville, brouwer Urbain Coutteau, brouwer Jeroen Steenkiste, Herman Keirsebilck, Suzy Feys-Dezeure, Eric Niville en Walter Winnock.  Nadien kregen we nog een lekkere ijscreatie à la ‘de Lelie’ en snoepjes voor bij de koffie.

 

 

Daarna kreeg ik in de mot dat het feest er bijna op zat want verschillende mensen kwamen afscheid nemen en de zaal begon stilaan leeg te lopen.  Het was een gezellig feest, ik kon niet anders zeggen dan ‘toet noaste joare’.  Walter zou de volgende dag de foto van het bestieër en de brouwers, die Sabine had getrokken, door sturen, maar dat gebeurde pas een dag later.  Zouden zij misschien wat langer zijn blijven napraten bij een struis biertje of twee?

  

José Plesier, Veurne